Baka bröd
Så lyckas du med bakningen
Gillar du att baka och fixa i köket? Då är du säkerligen medveten om att bakning innebär mycket mer än att blanda ihop en rad olika ingredienser. Bakning är ett stort intresse för många människor, men det är inte alltid slutresultatet blir som man tänkt sig. För att din kaka, ditt bröd eller din dessert ska bli så lyckad som möjligt behöver du ha koll på en rad olika faktorer. Du behöver bland annat se till att du har rätt ingredienser, men du måste också ha rätt temperatur på ugnen och kunna läsa recept.
Även om du följer receptet till punkt och pricka kan det bli fel. Därför har vi samlat tre stycken mycket värdefulla och bra tips från experterna själva. Vi har tittat på diverse bloggar och sajter för att se vad bakmästarna själva säger och därefter valt ut tre som kan tillämpas på nästan all typ av bakning.
1. Ha tålamod
Det är inte ovanligt att det du bakar ska både kylas och jäsa innan det ska in i ugnen. Har du bråttom är det lätt att tro att 10 minuter hit och dit inte har någon större betydelse, men detta stämmer inte. De där 10 minuterna extra som din deg hade behövt kan ha stor skillnad för slutresultatet. Se därför till att du planerar din bakning om du vet med dig att du ska få gäster. Annars är risken stor att du blir väldigt besviken.
2. Vispa mer än en gång
Det allra vanligaste bakningsmisstaget är att tro att vispningen endast är till för att ingredienserna ska blandas med varandra. Detsamma gäller för knådning när du bakar bröd. Om du vill ha en kaka som är riktigt fin och fluffig eller ett bröd som är gott och saftigt behöver du vispa och knåda mer än en gång. När det kommer till smet och kakor rekommenderar vi att du vispar ägg och socker riktigt pösigt. Smeten ska nästan vara helt vit. Gäller det bröd behöver du knåda i minst 10 minuter, gärna mer.
3. Satsa på avstånd
Alla har vi nog varit där mer än en gång. Vi ser ett litet utrymme på plåten och försöker klämma in en bulle eller en kaka till. På så sätt slipper man göra flera omgångar och får snabbare smaka på gottigheterna. Vill du däremot att din bakning ska bli lyckad är det avstånd som gäller. Både kakor och bullar jäser i ugnen och det kan resultera i att alla smälter ihop på plåten. Låt bakningen få ta den tid det tar och var nöjd med fina bullar istället för att ha sparat några minuter extra. Vissa ugnar låter dig dessutom köra två eller fler plåtar åt gången.