
Vad snabba desserter gör med tandemaljen
Det är njutbart med snabba desserter som chokladmousse, bakelser och gräddtårta. Men den klibbiga konsistensen och den högra sockerhalten kan också skapa utmaningar för dina tänder. En del ingredienser som sirap och frukt innehåller syror som försvagar emaljen, den skyddande ytan på tänderna.
Risken med snabba desserter är att de innehåller mycket socker som kan orsaka karies i tänderna. Karies betecknas som en infektionssjukdom, och den bakomliggande orsaken är bakterier. De reagerar på sockret från snabba desserter och blir då skadliga. Vid reaktionen mellan bakterierna och sockret uppstår syra som ger ett kariesangrepp på tänderna. Bakterierna kan riskera att fästa på tänderna om de inte neutraliseras. Då gräver de ett hål i tandemaljen och går in mot tandroten.
Minska risken för karies
Genom att minska på småätande mellan måltiderna får du lägre risk att drabbas av karies. Socker klibbar gärna fast på tänderna och de behöver därför rengöras med fluortandkräm både morgon och kväll. Tandtråd kan användas för att göra rent mellan tänderna, och sockerfritt tuggummi som ökar salivbildningen. Det är också klokt att regelbundet besöka tandläkaren för att snabbt upptäcka karies och få behandling.
Desserter för tandemaljen
Vissa desserter är mycket sämre för tänderna och kan öka risken för karies. Men du kan också baka efterrätter och snacks som har positiv effekt på tandhälsan, särskilt i kombination med en god tandvård. Citrusfrukter som citroner, apelsiner och grapefrukt innehåller mycket antioxidanter som C-vitamin. Mat som låter dig tugga mycket, som morötter och äpplen, stimulerar också salivproduktionen. Du kan prova att baka morotskaka eller äppelpaj för att addera extra fiber i kosten. Att dricka lite te till dina bakverk neutraliserar också syrorna i munnen och skonar tandemaljen.